Reguler din kost med proteinindtag

Den menneskelige krop har brug for protein for at fungere korrekt. Det er afgørende for vækst, vedligeholdelse og reparation af kroppen samt vigtigt for visse funktioner såsom syntese af hormoner, enzymer og neurotransmittere. Hvis du læser denne artikel, så ved du sikkert allerede, at et overskud af fedt er usundt. De fleste ved dog ikke, at for meget protein også kan være skadeligt. For at forhindre fremtidige helbredskomplikationer er det vigtigt at vedtage en sund livsstil fra starten. Denne blog vil forklare, hvor meget protein du bør indtage om dagen, og hvorfor det tal er så vigtigt for dit helbred!

 

Hvor meget protein skal du spise om dagen?

 

Først og fremmest, så lad os diskutere, hvor meget protein du skal have om dagen. Den anbefalede daglige mængde protein afhænger af din alder, vægt og køn. Anbefalingen går fra 0,8g/kg for spædbørn til 2,2g/kg for dem over 65. Som med de fleste ting inden for ernæring, er det vigtigt at rådføre sig med en diætist eller læge. Der er to faktorer, der spiller en rolle for, hvor meget protein du bør spise dagligt: ​​din vægt og køn. Hvis du vejer mere, har du brug for mere protein for at bevare din nuværende vægt. Proteinindtaget varierer også afhængigt af køn. Mænd har brug for 0,9 g/kg og kvinder har brug for 0,75 g/kg mere protein for at holde deres vægt.

 

Hvorfor er protein så vigtigt for dit helbred?

 

Proteiner er opbygget af kæder af aminosyrer. Når kroppen ikke har nok protein, nedbryder kroppen muskelvævet for at bruge til energi. Dette kaldes katabolisme. Leveren lagrer også aminosyrer i form af aminosyrer kaldet urinstof, som derefter frigives til blodbanen. Dette kaldes aminoacidæmi. Da katabolisme og aminoacidæmi begge er bivirkninger af en proteinmangel kost, er det klart, at indtagelse af nok protein er afgørende for at bevare dit helbred. Protein kan bruges til at bygge nye celler og væv, og det kan også bruges til energi. Protein er også en nøglespiller i immunsystemet, hormoner, stofskiftet og fordøjelsen.

 

Hvordan beregner du den ideelle mængde protein til at indtage om dagen?

 

Det anbefalede proteinindtag pr. dag afhænger af din alder, vægt og køn. Tabellen nedenfor viser et anbefalet proteinindtag for forskellige aldersgrupper. Som du kan se, falder det anbefalede proteinindtag med alderen. Det skyldes, at kroppen bliver mere effektiv til at bruge eksisterende proteindepoter, og behovet for protein falder med alderen. Det anbefalede proteinindtag varierer også afhængigt af dit køn. Mænd har brug for 0,9 g/kg mere protein for at holde deres vægt, mens kvinder har brug for 0,75 g/kg mere protein for at holde vægten. Dette er de anbefalede mængder, som du bør indtage om dagen for at forblive sund.

 

Fordelene ved at spise en proteindiæt

 

– Et sundt hjerte – En kost med højt proteinindhold har vist sig at reducere risikoen for at udvikle hjertesygdomme. Hjertesygdomme er normalt forårsaget af ophobning af fedt i arterierne. Fedt sænker blodgennemstrømningen og er derfor en væsentlig årsag til hjertesygdomme. At spise en kost med højt proteinindhold forhindrer dette i at ske. 

– Sunde knogler – At spise en kost med højt proteinindhold har vist sig at reducere risikoen for osteoporose. Osteoporose er en sygdom, der svækker knoglerne, hvilket gør dem meget mere tilbøjelige til at knække. Derfor er det yderst gavnligt at spise en kost med højt proteinindhold for at opretholde sunde knogler. 

– Et øget hvilestofskifte – Sammenlignet med en kost med lavt proteinindhold, øger en kost med højt proteinindhold stofskiftet med cirka 25 %! Det betyder, at det er en meget nemmere diæt at holde sig til, da du vil forbrænde flere kalorier, mens du sover. 

– Vægttab – Ikke kun er en kost med højt proteinindhold fantastisk til at bevare din nuværende vægt, men den kan også hjælpe dig med at tabe dig! Dette skyldes, at en kost med højt proteinindhold øger glykogenoplagringen. 

– Energi – En kost med højt proteinindhold er ekstremt mættende og vil få dig til at føle dig mæt og energisk! Dette er fantastisk til de tidspunkter, hvor du føler, at du er blevet ramt af et væld af eksamener, eller du har trænet hver dag. Du behøver ikke forpligte dig til det med det samme, prøv det og køb proteinpulver. Bare sørg for at følge instruktionerne. 

 

Konklusion

 

Protein er et vigtigt næringsstof, der findes i mange fødevarer. Proteiner bruges til at bygge nye celler og væv samt til at give energi. Den anbefalede mængde protein for en person afhænger af deres alder, vægt og køn. At spise en afbalanceret kost bestående af fødevarer som frugt, grøntsager, fuldkorn og magre proteinkilder kan hjælpe med at forhindre fremtidige helbredskomplikationer. Fordelene ved at spise en proteindiæt kan ses med det samme, såvel som på lang sigt.